info@wisbinayonetimi.com
444 9 439
0530 990 94 39

Kira Sözleşmesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Wis Bina Yönetimi > Duyurular > Hukuki İşlemler > Kira Sözleşmesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kira Sözleşmesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Anlaşma

Kira sözleşmesi nedir sorusunun açıklaması ilgili kanunda yer alan tanımlamaya göre verilmektedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 299. Maddesinde net olarak açıklanmıştır. MADDE 299– Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Peki kira sözleşmesi nasıl yapılır? Sözleşmede hangi maddeler olmalı? Doküman nasıl doldurulur? 

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi nasıl yapılır diye sorduğumuzda bilinmesi gereken konulardan biri olarak ön plana çıkar. Sözleşme hazırlanırken örnek şablon kullanılarak oluşturulur. Örnek kira sözleşmesi göz atılarak aynı şekilde ayarlanır. Kira sözleşmesi mülk sahibi ya da vekalet verilmiş olan bireyler tarafından hazırlanabilir. Kira sözleşmesi yapılırken toplamda üç bölümden oluşması gerektiğini bilmelisiniz. Bunlar;

Kiralama bilgileri

Kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile birlikte kira bedeli çıkar. Eksiksiz bir şekilde doldurulması gereken en önemli yerdir.

Kiralanan mülkte yer alan demirbaşlar

Kiralama yaparken kiralanan mülkle ilgili belli başlı demirbaşları da sahiplenmiş olunur. Kombi, elektrik ve su sayaçlarının yer aldığı bu bölüme, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de yazılır.

Kiralanan mülke dair genel koşullar

Yukarıda belirtilen ilk iki bölüm dışındaki tüm bilgiler maddeler halinde yazılacaktır. Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi unsurlar yapılan kira kontratı içeriğinde olmalıdır. Sözleşme ikişer nüsha olarak çıktı alınacaktır. Bu nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibinde kalmalıdır.

Kira kontratı doldurulurken dikkat edilecek hususlar

  1. İlk olarak kiraya verenin mülk sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da vekaleti görerek kontratı doldurmaya başlayın.
  2. Kontrata mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği gibi temel bilgileri doldurun.
  3. Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. Kiracı ve kiraya veren kişilerin T.C. kimlik bilgilerinin yazıldığından emin olun.
  4. Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de yazın.
  5. Kira kontratında bulunan tarihlerin doğru olmasına dikkat edin.
  6. Son olarak kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurun.
  7. Kira kontratını kefiller huzurunda imzalamanız çok daha sağlıklı olur. Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzaları mutlaka olmalı.
  8. Yine sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve hangi yoldan ödeme yapılacağını detaylı olarak yazın. Kira bedeli havale veya EFT olarak gönderilecekse “2022 yılı temmuz ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama girmelisiniz.
  9. Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık bir şekilde belirtilmelidir.

Kontratın bundan sonraki kısmı matbu şekilde yasal hükümlerle doludur. Burayı okuduktan sonra imza aşamasına geçebilirsiniz.

10. Eğer depozito verdiyseniz hangi tarihte ne kadar verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını belirlemekte fayda vardır.